Zasluženo najbolji učenici iz Tuzle i Zenice na 6. BOSEPO olimpijadi
February 22, 2015
Finalna lista učesnika na 7. BOSEPO olimpijadi
February 19, 2016
Show all

7.BOSEPO olimpijada

Ove godine, kao i prethodnih šest, Bosna Sema obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, će biti organizatori BOSEPO naučne olimpijade koja ima za cilj probuditi inovativnost kod naših srednjoškolaca.

Naime, jedan od ciljeva BOSEPO olimpijade je da probudi kreativno razmišljanje, osjećaj za timski rad i inovativnost kod učenika osnovnih i srednjih škola. Ove godine na sedmoj BOSEPO olimpijadi učenici iz šest škola pod okriljem Bosna Sema obrazovnih institucija (Sarajevo koledž, Unsko­-sanski koledž, Međunarodna srednja škola Sarajevo, Međunarodna srednja škola Tuzla i Međunarodna srednja škola Zenica) će učestvovati i takmičiti se.

Da se u našim institucijama vodi računa o kreativnosti svakog učenika ponaosob govori i činjenica da će učenici imati priliku da kroz projekte pokažu svoje znanje iz jedne od slijedećih disciplina: energija, inžinjering, ekologija (zaštite okoline), IT – informacione tehnologije i od ove godine, Short Movie (kratkometražni film)

Koncept BOSEPO­olimpijade kreiran je na principu svjetskih naučnih olimpijada u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i pripreme projekata, obuci mentora, pripreme i podsticanja učenika.

Nakon predstavljanja projekata, inovativnost naših učenika se neće zaustaviti u Bosni i Hercegovini već će učenici čiji projekti ostvare najbolje razultate na BOSEPO­olimpijadi dobiti status najboljih, te te tako stjeći uvjet za odlazak na velika svjetska takmičenja kao što su: I­SWEEEP (SAD), GENIUS (SAD), MOSTRATEC (Brazil), INEPO (Turska), kao i ostala prestižna takmičenja.

U ovom periodu bitno je istaći da se online prijave već počinju primati od 30. novembra 2015. godine, te da je krajnji rok slanja prijava 12. februar 2016. godine.

Takmičenje se održava 26. i 27. februara 2016. godine.

BOSEPO naučna olimpijada je postala tradicionalna olimpijada, olimpijada koja daje izrazite rezultate i svake godine formira grupu inovativnih ljudi za bolje sutra Bosne i Hercegovine. Prijavite se i pokažite šta znate.