BOSEPO 2012 held with great contributions
February 9, 2011
Medina Čolić i Sejla Hujić iz SAD-a donijele srebrenu medalju
May 14, 2012
Show all

BOSEPO 2012

Naučno takmičenje srednjoškolaca Bosna Sema-obrazovnih institucija u BiH uistinu potvrđuje drevni postulat, koji kaže da svrha obrazovanja nije popunjavanje praznih posuda, već potpaljivanje plamena, koji  obasjava put do novih znanja i otkrića.

Bosna Sema olimpijada projekata, skraćeno – BOSEPO – održava se tradicionalno već treću godinu i predstavlja izuzetno važan projekt u oblasti edukacije s ciljem promovisanja talentiranih i nadarenih učenika.

Na ovogodišnjoj Olimpijadi znanja učestvovalo je više od 215 najboljih učenika-istraživača. U posljednjem krugu, 96 istraživačkih projekata iz šest škola odabrani su za takmičenje s osvojenim novčanim nagradama od 4.000 KM za studente i supervizore.

„Glavni cilj ovog takmičenja je pripremiti naše učenike za budućnost. Postoje tri kategorije u okviru ove Olimpijade: energija, inženjering i zaštita okoline i to su tri najvažnija problema današnjice. Recimo, u oblasti energije potrebni su nam održivi izvori energije jer će se fosilna  goriva prestati koristiti u budućnosti. U oblasti zaštite okoline moramo pronaći način kako da spriječimo zagađenje okoline zbog dolazećih generacija i u kategoriji inženjeringa učenici pripremaju robote jer  znamo da su roboti od velike važnosti  u svakom segmentu našeg života  i u budućnosti će biti još značajniji, tako da oni uče osnove robotike i koriste to u projektima”,kazao je gosp. Mehmet Ozgun, član Organizacijskog komiteta BOSEPO.  

 „Zajedno sa kolegicom Sejlom Hujić radile smo na projektu proizvodnje hidrogena iz biomase. Biomasa kao što znamo svuda oko nas je dostupna, možemo lako da je nađemo a hidrogen kao proizvod bi kasnije bio korišten kao sredstvo, kao gorivo budućnosti jer proizvodi nula posto otrovnih gasova koji bi štetili znači našoj planeti, našoj atmosferi a tako bismo dovodili u bolji položaj posjed gdje bi sljedeće generacije živjele”,predstavila je za Društvo znanja Medina Čolić, učenica Unsko Sanskog koledža.

Melisa Kobasica i Amina Beširović, učenice Tursko-bosanskog Sarajevo koledža  pobjedile su sa svojim projektom “Ethanol: Turning up The Heat” te na taj način osvojile punu stipendiju za školovanje na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.

„U svijetu se najviše koristi etanol, pogotovo u Americi i Brazilu gdje svi automobili rade korištenjem etanola, tako da smo mi istraživali nešto više o tom etanolu.  Nakon istraživanja vidjeli smo da etanol nije baš nešto efikasan jer je potrebno 30% više energije da bi se proizveo etanol nego što se na kraju te energije dobije. Tako da smo mi ustvari pokušali da unaprijedimo etanol, došli smo na ideju da u to dodamo organsku supstancu koja će se rastvoriti u tom etanolu ali isto tako kada se naspe u automobil umjesto goriva da neće biti štetna za atmoferu, tako da smo odlučili dodati etil acetat i nakon toga odlučili smo dodati još jednu supstancu i u našem slučaju dodali smo suncokretovo ulje. Tako da smo došli do rezultata, znači da ova naša smjesa koja se koristi sa 20 posto etanola daje istu temperaturu koji koristi 100% etanola. Tako da je ova vrsta goriva dosta korisnija. Ove godine idemo u Hjuston na I- SWEEP olimpijadu, tako da se nadamo istim rezultatima kao i što je bilo na BOSEPO i nadamo se da ćemo našu zemlju predstaviti na što bolji način”,kazala je Melisa Kobasica.

Osim ove zlatne medalje svi finalisti zajedno sa ostalim učenicima iz drugih škola Bosne i Hercegovine,  imat će priliku da svoje projekte predstave na velikim međunarodnim takmičenjima.

„To je veoma dobra prilika da se promovira bh. obrazovanje i s druge strane bh. znanje koje unatoč mnogim nepogodnostima ekonomskim pa i društveno-političke naravi.  Nije za podcijeniti mlade ljude u BiH koji su odlučni, vrlo zainteresirani za istraživački rad, jer iz ovih malih projekata mogu se roditi i mnogo krupniji projekti. Zapravo, svaki od njih je na neki način jedno zrnce budućeg velikog projekta i s druge strane podsticaj, ako mogu reći, profesionalnim naučnoistraživačkim ustanovama na nivou univerziteta, istraživačkih instituta da pristupe njihovoj implementaciji odnosno realizaciji”kazao je za našu emisiju akademik, prof.dr. Sulejman Redžić.

Sa osvojenih sedam zlatnih, pet srebrnih i deset bronzanih medalja na prestižnim međunarodnim takmičenjima, održanim prošle godine diljem svijeta, učenici Bosna SEMA obrazovnih institucija su dokazali da je BiH bogata, održiva, perspektivna i atraktivna zemlja…