BOSEPO 2018 Coming Soon
October 10, 2017
How to apply for BOSEPO project
October 17, 2017
Show all

Naše učenice osvojile dvije zlatne medalje na takmičenju INESPO u Holandiji

Učenica Međunarodne srednje škole u Tuzli, Sabina Tinjić, protekle sedmice je učestvovala na ovogodišnjem INESPO takmičenju u Holandiji.

INESPO projektna olimpijada se održava unazad osam godina i godišnje okuplja mlade iz 45 država, a za cilj ima donijeti zajednički koncenzus o društvenim vrijednostima okoliša, te eliminirati ekološke probleme kroz obrazovanje.

inespo2

Ovogodišnje takmičenje je za Bosnu i Hercegovinu donijelo dvije zlatne medalje koje su pored Sabine osvojile i učenice Sarajevo koledža Selma Fuško i Ena Smajlović.

“Kroz projekat ‘Tea time’ sam radila na istraživanju antimikrobnog djelovanja biljakan na infekcije izazvane od strane patogenih bakterija. Glavni cilj ovog projekta je da se umanji korištenje antibiotika te poveća korištenje biljaka i biljnih substanci, kao i da se dokaže sama učinkovitost biljaka, te stanovništvo edukuje o njihovoj učinkovitosti”, objašnjava svoj projekat Sabina Tinjić sa kojim je osvojila zlatnu medalju na BOSEPO takmičenju, bronzu na GENIUS olimpijadi u SAD-u, i zlatnu medalju na INESPO takmičenju u Holandiji.

inespo3

Također, nakon što je imala priliku kao jedina od učesnicika da prezentuje svoj projekat pred svim kolegama i članovima žirija, isti je dobio i nagradu za društveno najprimjenjiviji projekat.

“Zadovoljna sam uspjesima koje sam ostvarila radeći na ovom projektu sa profesorom Meydan Firatom. Kroz isti sam naučila dosta novih stvari koje vjerovatno nikada ne bih imala priliku da vidim da nije ovakvit takmičenja i olimpijada. Također, za mene je vrlo bitno što sam imala priliku upoznati dosta novih prijatelja sa kojima u narednom periodu mogu razmijenjivati mišljenja i iskustva o budućim projektima i radovima.”