Blizu 200 učenika na naučnoj olimpijadi BOSEPO u Sarajevu
February 20, 2015
7.BOSEPO olimpijada
November 27, 2015
Show all

Zasluženo najbolji učenici iz Tuzle i Zenice na 6. BOSEPO olimpijadi

Na ovom Bosepu smo mogli vidjeti dosta zanimljivih projekata, ideja i kreativnih inovacija. Primjetno je da svake godine raste popularnost BOSEPA, i vidljivo je da se učenicima sviđa ovaj koncept takmičenja, koji je otvoren prema svima, omogućuje im da pokažu sve svoje talente i pokušaju iznaći neka nova kreativna rješenja i dati odgovor na svjetske izazove.

Ove godine u finalnom dijelu su predstavljena 92 projekta od toga:

18 projekata – ENERGIJA

22 projekta Inžinjering – IT

39 projekta – OKOLIŠ

13 projekata – Juniori

Takmičenje se održalo u Međunarodnoj školi Sarajevo od 20.02.2015 do 21.02.2015. Na takmičenu je učestvovalo 184 takmičara iz šest škola (Sarajevo kolež, Unsko –sanski koledž, Međunarodna srednja škola Sarajevo, Međunarodna srednja škola Tuzla i Međunarodna srednja škola Zenica).

Na otvaranju olimpijade prisutnim gostima i učenicima obratili su se generalni direktor Bosna sema obrazovnih institucija gospodin Ramazan Čingil, ministar obrazovanja i nauke FBiH gospodin Damir Mašić. Ministar obrazovanja i nauke FBiH gospodin Damir Mašić u svom govoru je naglasio “Sama činjenica da se ovi učenici pripremaju skoro cijelu godinu za olimpijadu, sav taj njihov trud i ulaganje, je zaista posebno, dok se u finalu takmiče samo najbolji a nakon toga proglašeni pobjednici idu na velika svjestka takmičenje gdje predstavljaju BiH. Zbog ovog svega smatram da je BOSEPO olimpijada jedan izuzetan naučni događaj za BiH”.

Generalni direktor Bosna sema obrazovnih institucija gospodin Ramazan Čingil je istakao “ Mi, kao Bosna Sema obrazovne institucije, posvećeni smo samo obrazovanju, te konstantno nastojimo otkriti skrivene ljepote i sposobnosti u srcima i umovima naših učenika, te biti im primjer I na svjetlo dana izvući sve one talente koji se u njima kriju”.

Dana 21.02.2015. godine, proglašeni su pobjednici i dodjeljene nagrade, diplome, dok su timovi koji su osvojili prva mjesta iz kategorija dobili premium nagrade stipendije Internacionalnog Burch univerziteta.

Na 6. BOSEPO naučnoj olimpijadi zlatne medalje i stipendije osvojili su:

Kategorija energija:

Lejla Imširović, Edina Hodžić (Međunarodna škola Tuzla)

Kategorija: inžinjering I IT

Haris Bašić, Nedim Šišić (Međunarodna škola Zenica)

Kategorija okoliš:

Elmir Šut, Ernad Mahmić (Međunarodna škola Zenica)

Una Sedić, Rabija Hadžimehmedović (Međunarodna škola Tuzla)

Još jednom se želimo zahvaliti svim učesnicima na učešću, kao gostima koji su došli i podržali ovaj naučni projekat.