Medina Čolić i Sejla Hujić iz SAD-a donijele srebrenu medalju
May 14, 2012
Bosepo 2013 Online application starts
November 9, 2012
Show all

Veliki uspjeh učenica iz BiH na takmičenju u Brazilu

Učenice Tursko-bosanskog Unsko-sanskog koledža iz Bihaća osvojile su treće mjesto na 27. Naučnoj olimpijadi održanoj u gradu Nuevo Hamburgo u Brazilu, potvrđeno je agenciji Anadolija u toj obrazovnoj instituciji.

Učenice četvrtog razreda Unsko-sanskog koledža Hata Botonjić i Aida Hodžić osvojile su treće mjesto na međunarodnom takmičenju naučnih projekata “Mostratec”, na kojem je učestvovalo oko tri hiljade srednoškolaca iz cijelog svijeta.

Projekat predstavnica ###BiH### “Mikrobiološka destilacija vode”, osvojio je treće mjesto i Trofej za najbolji regionalni projekat među 325 projekata iz 24 zemlje.

Hata Botonjić i Aida Hodžić, sa projektom koji je nagrađivan na ranijim olimpijadama u Bakuu i Amsterdamu, dobile su brojne pozive za učešće na takmičenjima naučnih projekata na svjetskom nivou.

Učenice Unsko-sanskog koledža iz Bihaća i predstavnice ###BiH### Amina Majetić, Edina Kasupović, Hata Botonjić i Aida Hodžić ostvarile su zapažen rezultat na takmičenju INEPO EUROASIA u Azerbejdžanu osvojivši zlatnu medalju.

Veliki uspjesi mladih bh. naučnika

Mladi Bosanci i Hercegovci, svoju su zemlju, na međunarodnim naučnim takmičenjima predstavljali u najboljem svijetlu, osvojivši samo ove godine blizu 40 medalja.

Broj osvojenih medalja za ovu godinu nije konačan, a samo je djelimičan pokazatelj uspjeha mladih naučnika iz ###BiH###.

Matematičar iz ###BiH### Harun Hindija, na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi nedavno održanoj u Argentini, osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 19 godina. Osim Hindije, Ratko Darda i Vladimir Ivković, također iz ###BiH###, osvojili su bronzane medalje.

Hindija je prije svjetske olimpijade osvojio zlatnu medalju na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u turskom gradu Antaliji. U konkurenciji od 200 učesnika iz 22 države, predstavnici ###BiH### bili su među najboljim. Osim Hindije koji je osvojio zlato, Ratko Darda i Hamza Merdžić su osvojili srebrnu, odnosno bronzanu medalju, a Sead Delalić, Vladimir Ivković i Ivan Bartolović su dobili pohvale.

Neki od tih mladih talenata su i Sabahudin Husić i Dženis Ejupi, studenti Univerziteta Burch u Sarajevu, koji su osvojili zlatne medalje na internacionalnom takmičenju iz informatike Infomatrix, održanom u Bukureštu. Od ukupno 39 zemalja i više od 180 projekata, Husić i Ejupi su, u kategoriji hardware kontroliranje, sa svojim izumom osvojili prvo mjesto i zlatne medalje.

Bosanac Adnan Mehonić, doktorant University College iz Londona, dizajnirao je novi, revolucionarni čip koji je postao vijest koju su objavili brojni svjetski mediji. Njegov naučni rad o pronalasku je objavljen u američkom žurnalu za primijenjenu fiziku.

Isto tako Denis Perunčić i Vekas Murselović, učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža iz Sarajeva, ostvarili su zapažen rezultat osvojivši prvo mjesto i zlatne medalje na I-SWEEP olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Perunčić i Murselović su se u kategoriji „Okoliš-zaštita životne sredine“ takmičili sa kolegama iz 68 zemalja, a njihov projekat je bio jedan od više od 200 samo u toj kategoriji.

U okviru Internacionalne olimpijade iz fizike koja je održana u estonskom gradu Talinu, bh. olimpijski tim ostvario je izvanredne rezultate nakon što je Selver Pepić osvojio bronzanu a Nudžeim Selimović počasnu medalju.

Braća Damir i Daniel Ferizović osvojili su srebrenu i bronzanu medalju na 18. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Crnoj Gori.

Prošle godine Damir Ferizović je na 22. Internacionalnoj informatičkoj olimpijadi u Vaterlou u Kanadi osvojio bronzanu medalju, a na on line takmičenju “High school programming league 2010/2011” u Gdanjsku, Poljska, osvojio je zlatnu medalju. Damir je do sada dobio ponude za posao u poznatim svjetskim kompanija Googleu i Facebooku.

Na prestižnoj olimpijadi projekata učenika srednjih škola u Hjustonu u ###SAD###-u, predstavnici ###BiH### Dževad Kozlica i Aldin Hodžić u kategoriji energije osvojili su zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1000 dolara. Kozlica i Hodžić su dobili i pune stipendije za četverogodišnje školovanje na “North American College” u vrijednosti od po 45.000 dolara. Na tom takmičenju je učestovalo 2.222 učesnika iz 70 država svijeta.

Bihaćki srednjoškolci Sanel Sipić, Almin Ćenanović i Adnan Babić na 110. najstarijem svjetskom salonu inovacija u Parizu “Concours Lepine” početkom maja osvojili su srebrnu medalju. Prethodno su na sajmu inovacija u Ženevi osvojili također srebro.

Da su talent i pamet mladih ljudi najveće bogatstvo ###BiH### potvrđuje i rezultat učenika iz ###BiH###, Ahmeta Zerića i Alema Mušinbegovića, koji suosvojili dvije zlatne medalje na IYIPO Olimpijadi u Gruziji.

Tim studenata Bosna Sema obrazovnih institucija, na takmičenju Infomatrix u Rumuniji, ostvarili su izuzetne rezultate. Sabahudin Hušić i Dženis Ejupi osvojili su zlatne, Ammar Talić, Almir Aljović, Hadžem Hadžić i Amer Zavlan srebrne, a Adnan Bečić i Nadir Lošić bronzane medalje.

Izvor : AA