Edvin Džidić i Muhamed Sinanović svojim pametnim remenom osvojili srebrnu medalju na takmičenju u Kini

High-School Students from BiH won Four Medals at Genius Olympiad in the USA
June 22, 2019
Projekti mladih za bolji, čišći svijet
July 31, 2019

Ovo takmičenje jedno je od najvećih u svijetu, a bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta

Maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, predstavljali su BiH na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 (Chinese Adolescents Scinece and Technology Innovation Contest – Kinesko takmičenje adolescenata u naučnim i tehnološkim inovacijama) i osvojili srebrnu medalju.

CASTIC 2019 je ove godine održan u SAR Makau, Kina. Domaćin manifestacije bio je Univerzitet u Makau. Ovo takmičenje u inovacijama se održava već 34. put i jedno je od najprestižnijih u svijetu, a naša zemlja je učestvovala prvi put kao jedna od 55 zemalja koje su se okupile na ovom takmičenju. Ovo takmičenje jedno je od najvećih u svijetu, a bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta.

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivnjji naćin života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika.

Inovaciju Džidić i Sinanović su razvili i usavršili iz pomoć i podršku mentora i profesora matematike Ali Lafcioglua, koji ih je s istim projektom već uputio i na dva druga međunarodna naučna takmičenja za mlade, gdje su također ostvarili zapažene rezultate: I-FEST u Tunisu (srebrna medalja) i INFOMATRIX u Rumuniji (bronzana medalja). Razvijanje njihove inovacije pratili su i Tarik Sulić, njihov profesor informatike, te Faruk Čidić, student informatičkih i komunikacijskih tehnologija na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Niz njihovih uspjeha počeo je pobjedom na jubilarnom 10. BOSEPO takmičenju naučnih projekata održanom u februaru ove godine u Sarajevu. Inače, učenici finalisti BOSEPO takmičenja su 2019. godini našoj zemlji donijeli ukupno 23 medalje sa raznih takmičenja mladih u naučnim projektima, od čega 4 zlatne, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja, saopćeno je.

izvor: https://depo.ba/clanak/191670/edvin-dzidic-i-muhamed-sinanovic-svojim-pametnim-remenom-osvojili-srebrnu-medalju-na-takmicenju-u-kini

Comments are closed.