Infomatrix / Zlato, srebro i bronza za bh. učenike na svjetskom takmičenju u Rumuniji

Sarajevski srednjoškolac Faris Demirović predstavlja BiH na “Genius Olympiad” u SAD-u
April 9, 2019
STEM Discovery Week
April 30, 2019

Protekle sedmice na INFOMATRIX svjetskom finalu, koje se održalo u Rumuniji (Bukurešt), naša zemlja predstavljane je sa 6 projekata u dvije kategorije (kategorija kratkometražnog filma i Hardware Control kategorija).

U kategoriji kratkometražnog filma, naša država je dominirala sa medaljama pa je tako film pod nazivom „Kompanija“ kojeg su pripremile učenice Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo Aida Mujčin i Almina Bajić, osvojio zlatnu medalju. Učenici Richmond Park International School Tuzla osvojili su srebro i bronzu sa filmovima „Mučnina“ kojeg su predstavile Dženita Mujkanović i Enisa Kalfić te „Evaluation“ čiji tvorci su bili Ahmed Piralić i Mustafa Hasanović.

Učenici Richmond Park College Sarajevo predstavljali su zemlju sa 2 tima u kategoriji Hardware Control. „Luminous“ tim kojeg čine Hamza Makić i Nedim Karavdić, osvojili su bronzanu medalju baš kao i Muhamed Sinanović i Edvin Džidić sa svojim inovativnim projektom “HELT”.

Posebnu draž učesnicima ove škole predstavlja to što su na prethodna 2 takmičenja (BOSEPO 2019 u Sarajevu i IFEST u Tunisu), upravo oni dijelili zlato i srebno i time bili jedni drugima najveća konkukrencija te su na ovom takmičenju ponovili sličan scenarij.

U ovoj kategoriji takmičile su se i učenice Richmond Park College Bihać Amna Delić-Ibukić i Nedžma Jaganjac, koje su sa svojim projektom „The Game Of Doors“, osvojile srebro.

Ovo je ujedno jedan od najboljih plasmana Bosne i Hercegovine na dosadašnjem INFOMATRIX svjetskom finalu gdje su boje naše zastave ponosno bile u prvim redovima ispred 35 drugih zemalja.

INFOMATRIX je međunarodno takmičenje studenata iz informacijskih oblasti i tehnika koje za cilj ima da okupi najbolje studente iz oblasti informacionih tehnologija. Takmičenje nije samo o promovisanju profesionalnih vještina već služi i za promociju interkulturalnog dijaloga i saradnje kroz angažman studenata i nastavnika iz različitih zemalja. U završnom kolu ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo je 785 takmičara iz 36 zemalja.

izvor : https://www.radiosarajevo.ba/magazin/ozujsko-pozitivna-bih/zlato-srebro-i-bronza-za-bh-ucenike-na-svjetskom-takmicenju-u-rumuniji/335127

Comments are closed.