Sarajevski srednjoškolac Faris Demirović predstavlja BiH na “Genius Olympiad” u SAD-u

Na desetoj jubilarnoj Bosepo olimpijadi predstavljeno 105 projekata
February 25, 2019
Infomatrix / Zlato, srebro i bronza za bh. učenike na svjetskom takmičenju u Rumuniji
April 29, 2019
Sarajevski srednjoškolac Faris Demirović predstavlja BiH na "Genius Olympiad" u SAD-u

“Sarajevo powered and cleaned by coffee” naziv je projekta kojim će Faris Demirović, učenik drugog razreda Richmond Park International srednje škole u Sarajevu- predstavljati BiH na “Genius Olympiad”, međunarodnoj olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama.Njegov odlazak na ovo prestižno takmičenje finansijski će podržati i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Faris kaže da se projekt kojim je već osvojio zlatnu medalju na X. Bosepo olimpijadi u kategoriji Energije odnosi na zaštitu okoliša u vidu korištenja biodizela i biopeleta, proizvedenih iz taloga kafe. Kroz eksperimente koje je izvodio uspio je u ovoj proceduri dobiti veći procent ekološki prihvatljivih energenata, u odnosu na dosadašnja istraživanja.

“Kako je Sarajevo jedan od vodećih potrošača kafe na svijetu, a u isto vrijeme ima problem sa zagađenjem zraka, smatrao sam da bi ovaj projekt mogao biti od velikog značaja. Radi se o tome da se talog kafe kao otpad iskoristi za produkciju biodizela i biopeleta u svrhu smanjenja zagađenja zraka”, kazao je Faris u današnjem razgovoru sa resornim ministrom Damirom Filipovićem.

Ministar je ugostio ovog sarajevskog srednjoškolca i pedagogicu škole Elidu Medžidović, povodom molbe da se ovom perspektivnom učeniku pruži finansijska podrška za odlazak na takmičenje.

“Posebna nam je čast da o zaštiti okoliša razgovaramo sa tako mladim čovjekom. U vrijeme i uvjetima kada je svijest o ekologiji jako niska, jedan ovakav projekt je svijetla tačka i budi nadu u dolazak novih generacija ekološki osviještenih mladih ljudi. Podrška ovog ministarstva samo je mali znak poštovanja i priznanja za tvoj rad i zalaganja koji će, nadamo se, biti prepoznati i na ovom takmičenju”, istakao je ministar ovom prilikom uz želje Farisu da ostvari najbolje rezultate.

Osim Farisa, još sedam učenika iz BiH učestvovat će ove godine na “Genius Olympiad”, gdje će se predstaviti svojim projektima iz različitih oblasti.

izvor : https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevski-srednjoskolac-faris-demirovic-predstavlja-bih-na-genius-olympiad-u-sad-u/190409079

Comments are closed.

ladangtoto link alternatif https://stafaband7.id/ https://palapastudio.com/ https://blitar4d.pkpp.ac.id/ https://fun77toto.pkpp.ac.id/ https://server-thailand.pkpp.ac.id/ https://szgo.pkpp.ac.id/ https://pgs.pkpp.ac.id/ https://shmj.pkpp.ac.id/ https://ladangtoto.pkpp.ac.id/ https://ladangtoto.pkpp.ac.id/ https://sule.pkpp.ac.id/ https://sbz.pkpp.ac.id/ https://ying77.pkpp.ac.id/ https://data-cambodia.pkpp.ac.id/ https://data-taiwan.pkpp.ac.id/ https://data-china.pkpp.ac.id/ https://data-macau.pkpp.ac.id/ https://data-sdy.pkpp.ac.id/ https://data-sgp.pkpp.ac.id/ https://data-hk.pkpp.ac.id/ https://slot-princess.pkpp.ac.id/ https://66kbet.pkpp.ac.id/ https://slot777.pkpp.ac.id/ https://slot303.pkpp.ac.id/ https://888slot.pkpp.ac.id/ https://slot-gopay.pkpp.ac.id/ https://tok99toto.pkpp.ac.id/ https://sirani.pa-paniai.go.id/img/miliarbet/ https://sirani.pa-paniai.go.id/img/k86sport/ https://sirani.pa-paniai.go.id/img/tok99toto/ https://sirani.pa-paniai.go.id/img/klik88/ https://sidat.pkpp.ac.id/wp-content/plugins/s-sule/ https://sidat.pkpp.ac.id/wp-content/plugins/gb777/ https://sidat.pkpp.ac.id/wp-content/plugins/robopragma/ https://karangbrai.desa.id/thailand/ https://karangbrai.desa.id/pgsoft/ https://karangbrai.desa.id/scatter-hitam/ https://pusat.pn-sengkang.go.id/