Srednjoškolke osvojile zlatnu medalju u Rumuniji za najbolji kratkometražni film

STEM Discovery Week
April 30, 2019
High-School Students from BiH won Four Medals at Genius Olympiad in the USA
June 22, 2019

Na takmičenju INFOMATRIX koji je nedavno održan u glavnom gradu Rumunije, učenice završnog razreda srednje škole Richmond Park u Sarajevu Aida Mujčin i Almina Bajić su osvojile zlatnu medalju.One su u najboljem svjetlu predstavile svoju državu, uprkos oskudnoj podršci iste.

Na međunarodnom takmičenju su prikazale svoj kratkometražni film “Kompanija”, koji se bavi temom diskriminacije žene na radnom mjestu. Podsjećamo, u februaru ove godine su također osvojile zlato na BOSEPO olimpijadi. Aida je ovom pobjedom željela skrenuti pažnju na veliki broj mladih koji postižu zavidne rezultate za koje se ne zna, kako od strane medija tako i od države. Tako da se sada pojavljuje zanimljivo pitanje – da li su uspjesi na međunarodnim takmičenjima lični uspjesi, ili je to pak uspjeh države?

“Uspjeh mladih treba posmatrati kroz činjenicu da se praktično ništa ne ulaže u njihov uspjeh, ali oni i pored toga postižu ovakve rezultate. Teško je odgovoriti na to pitanje. Ja sam sigurna da država ni ne zna za ove i brojne druge uspjehe. Ko zna koliki je broj mladih koji su ostvarili neki uspjeh, a da se ne zna za njega. Zašto? Na svakom međunarodnom takmičenje, prvo šta osoba uradi uzme zastavu Bosne i Hercegovine i slika se. Da ne pričam, evo slike pa pogledajte…”, kaže zabrinuta Aida u videu upućenom vladajućim strukturama.

U videu se također govori o tome kako je otići na međunarodno takmičenje, iskustvima, te sakupljanju sredstava za odlazak.

Aida i Almina su uspjele, kao i drugi predstavnici Bosne i Hercegovine na tom takmičenju koji su marljivo radili. Tako su pokazali zašto je baš Bosna i Hercegovina najbolja.

izvor : https://www.klix.ba/magazin/film-tv/srednjoskolke-osvojile-zlatnu-medalju-u-rumuniji-za-najbolji-kratkometrazni-film/190502073

Comments are closed.