Uspjeh tima iz BiH na međunarodnom takmičenju projekata “MOSTRATEC” u Brazilu

Bronze Medals from Mostratec 2019 Brazil
October 26, 2019
BOSEPO 2020 Finalists
February 12, 2020

Tim iz Bosne i Hercegovine učestvovao je na prestižnom tradicionalnom 34. međunarodnom takmičenju projekata “MOSTRATEC” koji je održan od 22.oktobra 2019. do 24. oktobra 2019. Godine u gradu Novo Hamburgo u Brazilu.

Svoju zemlju BiH i svoj Richmond Park koledž u Sarajevu, na najbolji način predstavila je učenica Lamija Balić, osvojivši u kategoriji svih internacionalnih projekata bronzanu medalju te u kategoriji nauka o okolišu, takođe bronzanu medalju. Ovome takmičenju prethodila je “Bosepo” naučna olimpijada projekata gdje je Lamija osvojila zlatnu medalju i pravo učešća na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju. Posredstvom “BOSEPO” olimpijade Lamija je osvojila i srebrnu medalju na međunarodnoj olipijadi “Genius” u New York-u, SAD.

Projekat, sa kojim je Lamija predstavila našu zemlju,  je o proizvodnji bio plastike iz prirodnih materijala, koja nije štetna za okolinu i organizme, te se vrlo brzo razgrađuje. Problematika sa proizvodima od plastike je bila povod ovom istraživačkom projektu.

 Ove godine, na 34.međunarodna olimpijadi “MOSTRATEC”, učestvovalo je 752 istraživačka projekta iz SAD-a,Rusije,Kine i još 18 država. Učenici su imali priliku da predstave svoju zemlju i u okviru “dana kultura” na istom takmičenju.

Još jednom se pokazalo da investiranje u mlade najbolja investicija.

izvor : https://www.mreza-mira.net

Comments are closed.